Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Bob Marley


Ο Ρόμπερτ "Μπομπ" Νέστα Μάρλεϊ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945(σαν σήμερα) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Τζαμαϊκανούς καλλιτέχνες. Φυσικά είναι ευρέως γνωστός στο μουσικό κοινό ως ρέγκε καλλιτέχνης. Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό του Nine Mile, το Saint Ann Parish, στη Τζαμάικα βρέθηκε στην παιδική του ηλικία αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα, καθώς ήταν θύμα ρατσιστικών προκαταλήψεων, με αποκορύφωμα το θάνατο του πατέρα του όταν ήταν 10 ετών…

Ξεκινώντας λοιπόν μια μεγάλη μουσική καριέρα, Το 1963, μαζί με τους Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso και Cherry Smith δημιουργεί ένα ska/rocksteady συγκρότημα, το οποίο αρχικά ονόμασαν The Teenagers. Αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε The Wailing Rudeboys, μετά σε The Wailing Wailers και τελικά σε The Wailers. Μέχρι το 1966 ο Braithwaite, ο Kelso και ο Smith είχαν αποχωρήσει από τους Wailers, αφήνοντας την τριάδα Μάρλεϊ, Livingston και McIntosh. Οι The Wailers διαλύθηκαν το 1974 και το κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα. Έτσι ο Μάρλεϊ συνέχισε να ηχογραφεί έχοντας πολλές επιτιχίες και ως σόλο καλλιτέχνης. Αποκορύφωμα αυτών των επιτυχιών ήταν το άλμπουμ, Rastaman Vibration (1976), το οποίο παρέμεινε τέσσερις εβδομάδες στα Top Ten στις ΗΠΑ.
O Μάρλεϊ ήταν μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος, η κουλτούρα του οποίου έχει αποτελέσει στοιχείο κλειδί για τη ρέγκε. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να διαδώσει τη μουσική των Ρασταφαριανών από τις κοινωνικά αποξενωμένες περιοχές της Τζαμάικα στη διεθνή μουσική σκηνή. Υιοθέτησε χαρακτηριστικά των Ρασταφαριανών όπως τα dreadlocks (είδος κόμμωσης), η χρήση κάνναβης σαν ιερό στοιχείο Θείας Ευχαριστίας και η διατροφή ital (φυσικές τροφές που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία), τα οποία έγιναν από τα τέλη της δεκαετίας του '60 αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του.
Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια του Μάρλεϊ, για το οποίο πίστευε ο ίδιος ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών πως το σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο. Μετά από πολλές μεταστάσεις ο καρκίνος εξάντλησε τον Μάρλεϊ με αποτέλεσμα να πεθάνει στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μαιάμι της Φλόριντα το πρωί της 11ης Μαΐου 1981 σε ηλικία 36 χρονών.
Μπορεί ο μουσικός αυτός θρύλος να πέθανε σε μια τόσο μικρή ηλικία, όμως άφησε πίσω του τραγούδια διαχρονικά τα οποία μέχρι και σήμερα τραγουδιόνται μπορεί λοιπόν η καρδιά του να σταμάτησε να κτυπά η δική μας όμως συνεχίζει ακατάπαυστα στους υπέροχους ρέγκε ρυθμούς του…
R.I.P BOB…ONE LOVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου